Labas rytas!

Jau kurį laiką sulaukdavau prašymo pasidalinti receptu, kuris tiktų netoleruojantiems arba privengiantiems miltų. Tad šiandien nusprendžiau pagaminti išties labai gardų, lengvą pyragą su ricotta ir ir migdolų miltais! Jeigu neklystu, toks pyragas išties populiarus tam tikroje Italijos dalyje, dėl ko visiškai nesistebiu, nes jis paprastas kaip 2×2, tačiau suvalgyti norisi tikrai daugiau negu vieną gabaliuką… Jame yra visos, gan didelės citrinos žievelės bei vanilės cukrus, tad pyragas pavyksta išties aromatingas. Rekomenduoju leisti jam pastovėti bent pusdienį arba per naktį, nes kitą dieną jis tampa tik skanesnis, atsiskleidžia visi poskoniai 😉

Ką gi, pradėkime gaminti??

Ingredientai:

120g sviesto + 100g cukraus

4 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)

žiupsnis druskos

dar 100g cukraus į baltymus

300g ricottos

240g migdolų miltų

šaukštelis vanilinio cukraus

nutarkuota visos citrinos žievelė

cukraus pudra ir norimi ingredientai papuošimui (pas mane klasika – figos, gervuogės ir mėta)

Gaminimas:

Kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakti su 100g cukraus. Kai gausis šviesi masė, supilti 4 trynius ir dar paplakti. Tuomet sudėti ricottą, migdolų miltus, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę. Viską labai gerai išmaišyti.

Sviestas, cukrus, tryniai, ricotta, migdolų miltai ir citrinos žievelė

 

Kitame inde, kuris turi būti labai švarus, sausas, be jokių riebalų likučių, išplakti 4 baltymus su žiupsniu druskos. Kai pasidaro standi puta, dalimis reikia supilti cukrų, kaskart leidžiant jam ištirpti. Išplakus iki galo, turi būti standus baltymų debesys, kurį reikia gražiai įmaišyti į pagrindinę tešlą – trečdalį baltymų reikia tiesiog gerai įmaišyti, kad jie “atlaisvintų” tešlą. Likusius švelniais judesiais įmaišyti 2 dalimis, kad baltymų struktūra visiškai nesubliukštų.

 

Kepimui paruošta tešla

 

Taip paruoštą tešlą supiltį į kepimo popieriumi išklotą formelę (pas mane 18cm skersmens, bet galima imti didesnę, iki 22cm) ir kepti ~50min, 180C.

Leisti pyragui atvėsti, pabarstyti cukraus pudra ir papuošti kaip širdis geidžia.

Skanaus!

Jei bandysite, būsiu labai dėkinga, jei nuotraukose pažymėsite @liucina.rimgaile, #gaLIU, #jeiGALIUasGALIirTU 🙂

Beje, mano nuotraukose akivaizdžiai matosi, jog paskubėjau išimti pyragą! Jam reikia leisti gerai atvėsti ir sutvirtėti. Visgi skoniui tai be abejonės nepakenkė 😉