Desertai ir juvelyrai vienoje aikštėje

Žinote pasakymą “Esame gyvi tol, kol yra pirmų kartų”? 🙂 tai štai. Man rodos, kad pati to nesuvokdama, vadovaujuosi šia mintimi ir nuolat stengiuos patirti kažką naują, itin retai sakau “ne” įdomioms idėjoms bei galimybėms. Lygiai tas pats nutiko, kai vieną dieną desertinėje mane aplankiusi Viktorija iš v2O – autorinės juvelyrikos namų pristatė savo ir Karolio Černecko (Ro Jewellery) sumanymą apjungti juvelyriką ir desertus, bei pavadinti tai “Juvelyrikos skoniais”.

Jų tikslas buvo labai paprastas – supažindinti su juvelyrika iš arčiau, nes dažnam ji atrodo ganėtinai tolima, nesuprantama, o iš tikrųjų ji juk kaip ir desertai gali būti saldi, rūgšti ir net šiek tiek aštri. Jie norėjo sukurti terpę, kurioje atsidūrę lankytojai su susidomėjimu stebėtų, ragautų akimis ir gal net ištartų “nežinau, koks tai skonių derinys ir kas tai, bet aš įsimylėjau!”.

Projektą pristatėme 2018 m. lapkričio 16 d., PC “Panorama”. Jame dalyvavo jau žinomi ir klientų pripažinimą pelnę juvelyrai: Taurus Jewels. Diamonds and PearlsMartinėlis & Co, 57 edges, V2O – autorinės juvelyrikos namai, Alex Sepkus, AUSTE jewellery, Gustas Jewellery, Zakarti jewelry, Tadas Deksnys / autorinė juvelyrika / jewellery, Vaidas Sapragonas Royal Jewellery, Naurio juvelyrika, RO Jewellery. Su jais galima buvo susipažinti asmeniškai, pasimatuoti papuošalus, o juos įsigiję, dovanų gavo mano kurtų desertų.

Taigi, apie desertus 🙂 ką jie turi bendro su juvelyrika? Pasirodo, nemažai! Juvelyrai ir desertų kūrėjai paišo eskizus, galvoja apie sudedamąsias dalis, apie formas, spalvas ir viso to derinius. Kurdamas papuošalą, juvelyras dažnai galvoja, kokią žinutę nori perteikti, kokią emociją sukelti. Lygiai tą patį darau aš su desertais!

Nors šiuo laikotarpiu laiko turėjau tikrai mažai, negalėjai atsisakyti sudalyvauti tokiame projekte! Žemiau pristatau Jums savo kūrinius ir juvelyrų bei jų darbų aprašymus, kurie mane įkvėpė sukurti vienokį ar kitokį desertą:

AUSTĖ ARLAUSKAITĖ. AUSTE Jewellery

Austė savo kūryboje dažnai naudoja sidabrą ir pabrėžia kokybės, grožio bei praktiškumo svarbą. Viena jos mintis labai gerai apibendrina šiuos dalykus: “Papuošalas nieko vertas, jei nenori juo puoštis”.

Dėl šios priežasties norėjau sukurti kažką pakankamai paprasto, šviesaus, “patogaus” valgyti ir su kokiu nors burbuliuku. Pastarųjų pamačiau ne vieną jos kurtuose papuošaluose. Taigi, Austės desertą sudarė: migdolinis vanilinis biskvitas, medaus panna cotta ir baltųjų persikų confit, panardinti saldžios grietinėlės apvalkale. Desertą užbaigė rausvojo putojančio vyno ir apelsinų drebučiai. Žemiau pamatysite deserto ir papuošalų nuotrauką, kuri įkvėpė sukurti būtent tokį variantą.

VIKTORIJA ORKINĖ. v2o – autorinės juvelyrikos namai

Viktorija yra šio projekto autorė ir organizatorė, o taip pat mano kaimynė Užupyje 🙂 bendraujame jau daugiau kaip pusmetį, todėl spėjome šiek tiek susipažinti, o Viktorija atsirinko iš mūsų asortimento savo mylimiausią pyragaitį – “Šokolado ir aviečių rojų”. Šiame pyragaityje susijungia: bemiltis graikinių riešutų biskvitas, graikinių riešutų praline, aviečių confit ir juodo šokolado putėsiai. Kadangi dėl skonio buvo aišku, beliko pritaikyti vizualinį išpildymą – Viktorija savo kūryboje pabrėžia modernią klasiką ir yra sukurusi specialų įrankį, kurio pagalba padaro unikalią papuošalų faktūrą, sudarytą iš daugybės apskritimų. Apvalios formos pasikartoja net neapvaliuose jos papuošaluose. Taigi, mano pagrindinė užduotis buvo, kad ir jai skirtame deserte nepritruktų rutulio formos ir apskirtimų!

KAROLIS ČERNECKIS. RO Jewellery

Karolis – jaunas, šiuolaikiškas, labai vyriško, išskirtinio balso savininkas ir be galo talentingas juvelyras. Jis savo kūryboje naudoja neapdorotus akmenis, mėgsta nelygumus bei laisvą formą, net kažkiek grubumo. Jo kūriniuose galima pastebėti neapdorotų ir gražiai užapvalintų akmenų bei metalų derinius, todėl norėjau kad mano sukurti sausainiai “Angliukai” sudarytų papuošimą, kuris simbolizuotų minėtąjį nelygumą ir grubumą, o karamelinis, švelnus pyragaitis – tuos užapvalintus, minkštesnių formų akmenis:

VAIDAS SAPRAGONAS. Royal Jewelry

Vaidą labiausiai įkvepia Karlas Faberžė ir jo stilius, todėl šis juvelyras kuria ganėtinai archaiškus papuošalus, kurie yra itin prabangūs, netgi karališki. Jiems pagaminti naudojami taurieji metalai ir ypatinga, charakteringos rubino spalvos emalis. Šie juvelyrikos dirbiniai kuriami itin ilgai ir krupščiai, jiems būdingas trapumas, todėl jie yra pakankamai brangūs.

Aš savo ruožtu norėjau pabrėžti išskirtinę Vaido papuošalų formą (ji nėra minimalistinė, griežta, kampuota) ir, be abejonės, spalvą. Jo deserto viduje – raudonas aksominis biskvitas, aviečių įdaras bei kokosų grietinėlės-mascarpone kremas. Viską užbaigia ryški glazūra ir tikro aukso lapeliai.

TADAS DEKSNYS

Tadas Deksnys yra fizikas, tiksliukas, labai pedantiškas ir dėmesingas detalėms žmogus. Jam patinka kurti erdvnius papuošalus, kuriuose vieną pagrindinių vaidmenų atlieka spalvota emalis ir jos spalvų gylis. Man norėjosi, kad jo desertas būtų labai aiškios, lygios formos, kad būtinai atsirastų stačiakampis ir apskritimas, o spalva būtų nevienalytė, sudaryta iš kelių atspalvių. Simboliškai vidui pasirinkau mėlynių putėsius, trintas mėlynių uogas, vanilinį biskvitą bei varškės ir balto šokolado apvalkalą.

MARIUS ZAKARAS. ZAKARTI Jewelry

Marius.. Man asmeniškai, tai vienas šilčiausių juvelyrų, su kuriuo man teko pabendrauti 🙂 labai paprastas ir malonus, tačiau stebinantis ir savo kūryba išsiskiriantis iš minios žmogus, prie kurio stendo tikrai užtrukdavo ne vienas. Man buvo be galo malonu, kai jis pats priėjo, pasisveikino ir pasakė: “Žiūrėkite, aš turiu auskariukus, kurie visiškai tokie kaip mano desertas!”. Nusišypsojau, pakikenau ir atsakiau: “Tai desertas yra kaip Jūsų auskariukai! Būtent jie įkvėpė sukurti tokį saldumyną” 🙂

Marius kuria ekstravagantiškus, kartais net nelabai patogius papuošalus, kuriems itin dažnai naudojamas TITANAS! Matyt dėl to jie taip išsiskiria ir traukia akį 🙂 ilgai galvoti neteko – norėjau titano spalvos, kubo formos deserto, su išskirtiniu vidumi. Dėl to ten atsirado juodas biskvitas, mascarpone ir pistacijų kremai bei gervuogių-aviečių pertepimas. Visos spalvos išgautos natūraliai, kas irgi suteikia papildomo žavesio 🙂 ką manote jūs?

GIEDRĖ DUOBLĖ. 57 edges

Giedrė yra jauna, tačiau daug žinių apie juvelyriką prikaupusi meistrė, kuriai labai svarbu yra suderinti šiuolaikiškumą ir subtilią prabangą. Ji vadovaujasi taisykle “less is more” ir pabrėžia, jog norėtų, kad jos papuošalai keliautų iš kartos į kartą, niekada neišeitų iš mados, o jų vertė augtų su kiekvienais metais. Jos papuošalai labai subtilūs, neapkrauti, todėl ir desertą norėjau sukurti kuo lakoniškesnį. Jis visas baltas, su sidabro dulksna ir vienu nedideliu papuošimu. Viduje – rikota ir obuolių įdaras, nes kas dažniau už obuolių pyragus ir kitus skanėstus yra perduodama iš kartos į kartą? 🙂

NAURIS NAŠLĖNAS. Naurio juvelyrika

Nauriui Našlėnui svarbus yra išbaigtumas, ergonomija ir kokybė. Jis savo juvelyrikos dirbiniuose naudoja nemažai brangakmenių ir daug laiko bei dėmesio skiria kokybiškam jų inkrustavimui. Norėjau, kad jo desertas irgi susidėtų iš tarsi inkrustuotų akmenų, todėl jo pagrindą sudarė trapios tešlos krepšelis su migdolų ir apelsinų frangipane. o ant firšaus nusėdo migdolinis-vanilinis “brangakmenis”, aplink papuoštas liofilizuotomis gervuogėmis. Ar jaučiasi panašumas? 🙂

KAROLIS GUSTAS. Gustas Jewellery

Karolis man pirmiausia išsiskyrė savo išvaizda – ryškių, gan tamsių ir nevisai lietuviškų bruožų vyras, kurio rengino metu palaikyti atvyko žavinga žmona su vaikais 🙂 Karolio žvilgsnis labai gilus ir šiltas, todėl nenuostabu, jog savo kūryboje jis atsigręžia į tai, kas natūralu ir tikra – į gamtą, kurios motyvus jis apjungia su moderniu dizainu. Vienas žymiausių Karolio darbų – tai kolekcija “Savaitėlė”, kurioje pasikartoja septynių žiedų motyvas. Aš savo ruožtu atkreipiau dėmesį į smaragdus, kuriuos jis savo kūriniuose naudoja ne ką rečiau. Taigi, jos desertas iš išorės žalias ir puoštas labai subtiliai, vos keliais auksiniais perlais, o viduje – taip pat žalias ir gelsvas turinys, t.y. špinatinis biskvitas, citrininis įdaras ir mascarpone-kreminio sūrio kremas.

SILVIJUS MARTINĖLIS. Martinėlis & Co.

Jeigu neklystu, Martinėlio vardas yra puikiai žinomas Lietuvos vyrams, kurie neretai apsiginklavę jo žiedais peršasi savo mylimosioms 🙂 aišku, tai tik dalis to, ką kuria Silvijus, tačiau kaip former vedybų planuotoja, atkreipiau į jį dėmesį būtent per šią prizmę.

Silvijaus kūryboje atsispindi visatos darna, stilius, neperkrautas dizainas ir aiškios linijos. Man taip pat norėjosi visa tai pabrėžti, todėl jo desertas yra visiškai baltas, neperkrautas ir su viena aukšta detale bei baltu perlu. Tokį desertą sukurti įkvėpė žemiau matomi auskarai. Šio saldumyno viduje – traškus sluoksnis, vanilės ir aviečių confit bei itin lengvas, purus balto šokolado apvalkalas:

TAURAS BLAŽEVIČIUS. Taurus Jewels. Diamonds and Pearls.

Jei reikia apibūdinti Taurą ir jo kūrybą, užtenka paminėti: minimalizmas, klasika ir elegancija. Dėl to ilgai negalvodama, nutariau pagaminti klasikinio skonių derinio – kokosų grietinėlės, vanilės ir mango desertą, kurį papuošė tikras auksas bei įdomesnė šokoladinė detalė. Pats desertas savo forma irgi primena perlą:

ALEKSANDRAS ŠEPKUS. Alex Sepkus

Aleksandras Šepkus yra vienas garsiausių Lietuvos juvelyrų, gavęs pripažinimą JAV, kur jau ne vienerius metus kuria ir parduoda savo kūrubos papuošalus. Jo juvelyrikai būdinga precizija, patogumas, daugybė kuopščių detalių, kurios susijungią į unikalią, neįtikėtino grožio mozaiką.

Prisipažinsiu, kad Aleksandrui sukurti desertą buvo bene sunkiausia. Visgi nutariau, jog jame turi ne kartą pasikartoti apvali forma (dėl to yra pusferės formos pagrindas, šokoladinis apskritimas tarp jo ir šokoladinio kremo serpentino bei apvalus auksinis perlas), aukso dulksna ir keli aiškūs, konkretūs šokoladiniai papuošimai. Skonio prasme dominuoja geros kokybės juodas šokoladas, o viduje susijungia juodo šokolado putėsiai bei lazdynų riešutų, kavos ir pieniško šokolado praline.

Štai ir viskas! Toks rezultatas per nepilnas dvi savaites darbo ir didžiulis džiaugsmas, kad viską pavyko padaryti laiku 🙂

Ačiū dar kartą Viktorijai ir Karoliui, kad įtraukė mane į tokią avantiūrą ir ačiū gyvenimui, kad atneša vis daugiau naujų vėjų, leidžiančių nuolat jaustis gyvai!

Su meile,

Jūsų Liu

Pabaigai, mūsų projekto filmukas:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: