Veganiškas aguonų pyragas!

Kartą pamačiau veganiško aguoninio pyrago receptą. Kadangi pastaruoju metu vis ieškau įvairių įdomybių savo desertinės lankytojams, o pačiai iki šiol nėra tekę praktikuoti veganiškos mitybos, domiuosi kokiu principu viskas gaminama, kuo tam tikri gyvūninės kilmės produktai keičiami ir t.t.

Aišku, nebūčiau aš, jei kažko nepakeisčiau, nepapildyčiau ir nepritaikyčiau savo skonio receptoriams 🙂 Nors nuotrauka nėra super graži, pyragas yra išties skanus! Maloniai saldus, su rūgštele nuo spanguolių pagardo ir žiaaaauriai drėgnas. Juk jame nėra nei miltinio pagrindo, nei biskvito viduje. Vien gardi aguoninė masė su priedais!

Spėju, kad ir jums bandelėse ir pyraguose ši dalis būna skaniausia? 😉

 

Taigi, kepiau nediduką pyragiauską, tad tokiam pateikiu ir ingredientų kiekius:

1 pakelis maltų aguonų įdarams/aguonpieniui (250g)

apie 100-200 ml karšto vandens

100 g žemės riešutų sviesto (dar nebandžiau, bet man atrodo, kad dar skaniau būtų su lazdynų arba migdolų riešutų pasta!)

90 g agavų sirupo (jei norite, galite rinktis kitokį saldiklį)

30 g pašildyto, skysto kokosų aliejaus

50 g sukapotų graikinių riešutų

30 g džiovintų spanguolių arba vyšnių (galima jas prieš tai pamirkyti apelsinų sultyse arba vyšnių likeryje)

40 g apelsinų cukatų

2 šaukštai maltų migdolų

šaukštelis vanilės

200 g šaldytų spanguolių + 2 šaukštai agavų sirupo

 

Gaminimas:

Maltas aguonas užpilu minimaliu kiekiu karšto vandens. Tam, kad nereikėtų košti per merliuką, pilu tik tiek, kad visos aguonos būtų drėgnos ir išbringtų. Palieku pastovėti apie 20min.

Po to laiko tiesiog sudedu visus likusius ingredientus, gerai išmaišau ir pašainu į orkaitę, įkaitintą iki 170C temperatūros ir kepu apie 40min. Beje, formelę naudoju nedidelę, skirtą keksui kepti.

Šaldytas spanguoles sudedu į puodą, įdedu porą šaukštų agavų sirupo ir verdu tol, kol uogos suminkštėja, išskiria sultis. Šiaip jos pačios iš savęs tirštėja, bet jei taip nesigautų, galite įdėti šaukštą tokio tirštiklio: https://www.dansukker.lt/lt/gaminiai/visi-produktai/zeles-cukrus-%E2%80%9Emulti%E2%80%9C.aspx

Ant atvėsusio pyrago paskleidžiu gan storą sluoksnį uogų ir viskas!

Skanaus 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: