Sviestas, mielės ir… meditacija

Šį receptą drąsiai gali praleisti tie, kurie neturi kantrybės gaminti, neturi laiko ar nemėgsta kočioti ir dirbti su mieline tešla. Tuo tarpu tie, kurie iš vakaro pasiraitos rankoves, įsipils vyno taurę ir į viską pažiūrės kaip į meditacijos būdą – pirmyn! Įdėtos pastangos to vertos.

Būtinai noriu pažymėti, kad tai ne kruasanų receptas! Tai sviestiniai mieliniai raguoliai, kurie gražiai susisluoksniuoja, bet jų tekstūra yra grubesnė ir sunkesnė už prancūziškų numylėtinių. Prie jų siūlau pasidaryti du skirtingus įdarus ir dar vieną dalį susukti be nieko, kad paskui galėtumėte valgyti su mėgstama uogiene, „Nutella“ arba, tarkim, apelsinų džemu.

Jei nuo nuotraukų susikaupė seilės, bet tingitė tiek gaminti, siūlau nusipirkti sluoskniuotos tešlos arba jau pagamintų croissant ir pasiruošti štai tokius gardžius pusryčius į lovą :))

Raugui reikės:

24 g šviežių mielių

1 šaukštas cukraus

3 šaukštai miltų

ketvirtadalis stiklinės šilto, bet ne karšto pieno

Raguoliams reikės:

3,5  stiklinės miltų

3 šaukštai cukraus

žiupsnis druskos

šiek tiek vanilės

1 kiaušinis

1 stiklinės šilto, bet ne karšto pieno

30 g tirpinto ir atvėsinto sviesto

195 g kambario temperatūros sviesto

Gaminimas:

Pirmiausia pasidarau raugą – visus ingredientus gerai išmaišau ir palieku 15 min. šiltoje vietoje. Masė turi suputoti ir padidėti net kelis kartus.

Paskui į dubenį persijoju miltus, viduryje padarau duobutę, į kurią reikia sudėti visus likusius produktus (išskyrus sviestą!) ir raugą. Viską gerai išmaišau, šiek tiek paminkau ir įpilu tirpintą sviestą.

 

/ Pieną geriau pilti lėtai, dalimis, kaskart šiek tiek paminkant. Jis turi būti ne per karštas ir ne drungnas. /

 

Minkau, kol viskas susimaišo. Tešla turi likti lipni, bet jokiu būdu ne kieta kaip akmuo! Kartą taip padariau ir tešlą išmečiau, ji turi būti elastinga.

Tešlą įvynioju į maistinę plėvelę ir valandai dedu į šaldytuvą.

Praėjus valandai atvėsintą tešlą išimu iš šaldytuvo ir iškočioju į stačiakampio formą (maždaug 1 cm storio). Ant tešlos paskirstau likusius 195 g kambario temperatūros sviesto ir sulankstau tarsi būtų A4 formato lapas, kurį norėčiau įdėti į siaurą, pailgą voką (SL formatas). Spusteliu, kad tešla susimaišytų su sviestu. Vėl įvynioju į maistinę plėvelę ir dedu į šaldytuvą.

Visus šiuos veiksmus reikia pakartoti 3 kartus! Kaskart iškočiojant maždaug 35 x 19 cm stačiakampį ir sulankstau jį prieš tai aprašytu būdu.

/ Tokius raguolius geriau kepti, kai lauke ne itin geras oras arba tiesiog nesinori niekur eiti – tvarkyti namus ir pasigaminti ką nors gardaus. Tiesa, aš tokią tešlą gaminu dieną prieš, o raguolius kepu kitą rytą, kad bent vieną suvalgyčiau dar šiek tiek šiltą… /

 Kadangi tešloje daug sviesto, jie ilgiau lieka švieži, bet geriau juos laikyti sandariame inde.

3 kartus iškočiotą tešlą dedu į šaldytuvą 5 val. (ji gali ten gulėti iki 3 dienų).

Paruoštą tešlą išimu iš šaldytuvo, palaikau kambario temperatūroje 15–20 min., iškočioju maždaug 0,5 cm storio lakštą ir supjaustau trikampiais, paskirstau įdarus arba suvynioju gabaliukus be nieko. Vienas skaniausių variantų – su aguonų įdaru! (recepto ieškokite žemiau).

Suvyniotus raguolius aptepu išplaktu kiaušiniu ir palieku 30–40 min. pakilti. Tada dedu į orkaitę, įkaitintą iki 160 °С temperatūros, ir kepu apie 25–30 min.

Aguoninis įdaras bandelėms, raguoliams, įvairiems pyragams:

250 g maltų aguonų (bet kurioje parduotuvėje rasite „Aguonų įdarą“)

2 dideli šaukštai medaus

3 šaukštai rudojo cukraus

3 šaukštai apelsinų cukatų

5 šaukštai stambiai kapotų graikinių riešutų

4 šaukštai džiovintų spanguolių

2 šaukštai maltų džiūvėsėlių arba manų kruopų

100 g smulkintos marcipanų masės

2 šaukštai grietinės 

Gaminimas:

Aguonų mišinį užpilu karštu vandeniu (tik tiek, kad apsemtų visą masę) ir palieku per naktį arba bent 20 min.

/ Jei nepripilsite per daug vandens, jo nereikės net nukošti. /

Likusius ingredientus tiesiog įmaišau ir iš karto naudoju arba leidžiu pastovėti valandėlę, kad suminkštėtų spanguolės.

 / Šiam įdarui galite naudoti kitus mėgstamus riešutus, razinas ar pagardus! Siūlyčiau neatsisakyti cukatų, kurios suteikia puikų skonį! Saldumą reguliuokite pagal savo skonį. /

Panašių įdarų galima nusipirkti jau paruoštų skardinėse, bet kaip ir kiekvienas produktas, naminis yra daug gardesnis!

 

Migdolų įdaras raguoliams

Įdarui reikės:

1,5 stiklinės maltų migdolų arba migdolų miltų

pusės stiklinės cukraus

1,4 stiklinės grietinėlės (36 proc.)

1 kiaušinis

lašas migdolų arba vanilės aromato

Gaminimas:

Visus ingredientus reikia gerai sumaišyti ir įdėti trumpam į šaldytuvą, kad paskui būtų lengviau paskirstyti ant pasirinktos tešlos. Bet kurį gaminį su tokiu įdaru reikia kepti apie 15–20 min. 180 °С temperatūroje, arba vadovautis turimo recepto nurodymais.

/ Šiuo įdaru galima aptepti raguolių tešlą prieš ją susukant, o taip pat naudoti kaip įdarą trapios tešlos pyragams, bandelėms, mielinėms pynėms. Svarbiausia palikti vietos nuo tešlos krašto, kad įdaras neišbėgtų. /

Skanaus!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: