“Kalėdų skanėstai su Liucina”: lašiša su salierų piurė ir obuolių traškučiais

Antroje “Kalėdų skanėstai su Liucina” laidoje gaminau lašišą! Labai mėgstu šią žuvį. Jei keptą keptuvėje – su kokiu nors padažiuku, jei kepsninėje “ant ugnies” – paprasčiausiai įvyniotą į foliją su prieskoniais bei citrina. Tuomet ji būna tokia švelni ir ryškiausiai jaučiasi pačios žuvies skonis!

Kadangi dabar yra žiema ir ruošiamės Kalėdoms, šįkart gaminau lašišą su balto vyno-grietinėlės padažu, džiovintais obuoliais bei penkių rūšių pipirais. Garnyrui – salierų piurė… mmm… man tai tooooks gardus dalykas! Švelnumas neišpasakytas! Jei turite tokį aparatą, kaip Termomix, išvis tobula. Jei trintuvą ar koktelinę – svarbiausia ilgiau patrinti ar paplakti, kad piurė virstų praktiškai dėbesėliu 😉

Dalinuosi laidos įrašu, o žemiau ir pačiu receptu. Lauksiu atsiliepimų, jei išsibandysite arba turėsite savo pasiūlymų! 🙂

Ingredientai:

Žuviai:

400 g lašišos filė

Pora šaukštelių natūralių žuvies prieskonių

Šviežiai grūsti pipirai ir druska

Pusė stiklinės balto vyno

2 stiklinės grietinėlės

1 obuolys

1 saliero “galva”

Rožinių pipirų arba penkių pipirų mišinys

 

Gaminimas:

Obuolį supjaustyti labai plonais gręžinėliais, sudėti ant skardos ir kepti apie 30min, 120C temperatūroje. Po to palikti atvėsti.

Lašišos file nuplauti ir iš abiejų pusių pabarstyti žuvies prieskoniais bei šviežiai grūstais pipirais su druska. Į keptuvę įdėti gabaliuką sviesto ir šaukštą aliejaus. Trumpai apkepti žuvį iš abiejų busių.

Padažui vyną supilti į puodą ir pakaitinti, kad nugaruotų alkoholis. Įpilti stiklinę grietiėlės, įdėti kelis gręžinėlius džiovinto obuolio. Palaukti kol viskas sutirštės. Įdėti į jį ne iki galo iškeptą žuvį ir dar kelias minutes pakepti.

Salierą nulupti ir supjaustyti kubeliais. Įdėti į puodą, įpilti dvi stiklines vandens. Virti 10-15min, kol salieras visiškai suminkštės. Nuimti nuo ugnies, nupilti vandenį. Užvirti stiklinę-dvi grietinėlės, supilti ant saliero gabaliukų ir viską sutrinti trintuvu. Paskaninti druska.

Į lėkštę pirmiausia dėti salierų piurė, tuomet lašišą, užpilti padažo ir pabarstyti šviežiai grūstais piprais (rožiniais arba penkių rūšių mišiniu. Šarmo labai priduoda aštrieji čili pipiriukai). Papuošti obuolio grėžinėliais.

Skanaus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: