Sveikesnių ir net becukrių desertų laikas atėjo!

Praeitą antradienį šventėme mano desertinės gimtadienį! Dalinausi ne viena nuotrauka ir netgi my love Gabijos susuktu filmuku, tačiau taip ir nepapasakojau, kokia buvo pagrindinė šios šventės priežastis. Taip, norėjosi įprasminti sėkmingai nugyventus metus Užupyje, norėjosi apžvelgti nudirbtus darbus, bet tuo pačiu ir pasidžiaugti nauju įkvėpimu! Įkvėpimu kurti sveikesnius desertus 🙂

Gimtadienio metu sakiau, kad visai simboliška, jog prieš metus pradėjome dirbti buvusios šimtametės vaistinės patalpose ir tai tarsi uždavė toną, nukreipė nauja linkme. Užupio gyventojai ir lankytojai yra nepaprastai faini ir įdomūs žmonės, labai reiklūs kokybei ir kreipiantys dėmesį į sudėtį. Mūsų svečiai dažnai kenčia nuo įvairių netoleravimų, t.y. negali valgyti pieno produktų, kiaušinių ar miltų, vengia cukraus, tačiau nenori atsisakyti gardaus ir pilnaverčio gyvenimo. Nutariau sukurti desertus, kurie tiktų jiems, bet tuo pačiu būtų skanūs ir visavalgiams! 🙂

Pirmasis pyragaitis – “Uoga”. Tai kreminis grietinėlės ir rožių vandens pyragaitis su aviečių, gervuogių bei rausvojo greipfruto įdaru, su šokoladiniu biskvitu iš ypatingų, vienagrūdžio kviečio miltų ir greipfrutų eterinio aliejaus. Šį pyragaitį sukūriau tada, kad susipažinau su Solveiga, papasakojusia man kuo skiriasi terapiniai eteriniai aliejai nuo tik ekologiškų arba apskritai nesertifikuotų eterinių aliejų. Ji taip pat davė man pabandyti kelis aliejus, kuriuos galima naudoti kulinarijoje ir konditerijoje. Kadangi šių eterinių aliejų kokybė stebima nuo sėklos iki kamštelio, atliekama daugybė tyrimų terapinių savybių nustatymui ir kokybei patvirtinti, nutariau pabandyti! Nepaprastai džiaugiuos rezultatu! Beje, mano minėtieji miltai auginami tik Provanse ir skirtingai negu visi kiti kvietiniai miltai, jie nėra genetiškai modifikuoti. Dėl šios priežasties jie tinka netoleruojantiems glitimo ir nedirgina skrandžio. Jų kiekis labai ribotas, tačiau labai džiaugiuos, kad gavau tiesioginę prieigą ir galiu juos atsisiųsti į Lietuvą!

Kartą man pačiai labai skaudėjo pilvą. Kaip tik buvome su Solveiga ir ji man davė vandens, į kurį įlašino vos porą lašų citrinos eterinio aliejaus. Sakė, kad jis labai gerai veikia virškinimą. Iš pradžių žiūrėjau skeptiškai, bet kai skausmą kaip ranka nuėmė, pernelyg daug priežasčių nebeieškojau. Po kurio laiko sukūriau dar vieną pyragaitį “Po Sicilijos saule”. Jo pagrindas yra anakardžių riešutai, raudonieji ir tradiciniai apelsinai bei kava. Į jo sudėtį taip pat įeina citrinų eterinis aliejus.

Kreminis, lengvas, saldžiarūgštis… be miltų, laktozės, kiaušinių ir net cukrus! Visiškos atostogos kiekviename “Po Sicilijos saule” kąsnelyje 🙂

Kai mintys pakripo apie atostogas, gimė “Vasaros bučinys” 🙂 dar vienas gaivus desertas su anakardžiais, migdolais, šiek tiek datulių, mangais bei raudonosiomis uogomis. Jo sudėtyje taipogi nėra miltų, laktozės, kiaušinių ir CUKRAUS! Pastarąjį pakeitė agavų sirupas. Nors šį desertą vadinu sveiku, jis toli gražu nėra nuobodus! Jo natūralios ryškios spalvos traukia akį, o skonis maloniai nustebina net didžiausius skeptikus 🙂

Kalbant apie šiuos triufeliukus, negaliu nepasidžiaugti savo kolektyvu! Visuomet svajojau dirbti su empatiškais žmonėmis, mylinčiais konditeriją ir savo darbą. Vis pagalvodavau ir pasvajodavau komandoje turėti ne robotukus, kurie ateina tik atlikti dienos darbų, bet ir įsitraukia į procesą, prisideda prie to, kad augtume ir tobulėtume. Šie triufeliukai – būtent tokio darbo rezultatas! Mūsų Ana svajojo gaminti saldainius. Susėdome, apsitarėme ir prasidėjo bandymai… Veikti buvo ką, bet dabar jau turime penkis skirtingus triufeliukus be cukraus, miltų, kiaušinių ir laktozės. Tai:

& kokosas ir matcha,

& žemės riešutai, migdolai ir avietės,

& sezamai, datulės ir migdolai,

& karobas, graikiniai riešutai ir kava,

& spanguolės, migdolai ir kokosas.

Tikiu, kad tai tik paieškų ir naujo kelio pradžia! Juolab, kad ji labai įdomi ir įtraukianti. Kitu atveju juk nebūtume su desertinės administrotoriumi Edgaru “netyčia” išradę žiauriai skanaus egzotiško gėrimo su kokosų pienu, pasifloromis ir mangais!

Na, ir pabaigai.. Kad ir kiek visko daryčiau, kiek visko sugalvočiau ir pasiekčiau, žinau, kad tai būtų neįmanoma be ramybės ir jaukumo, kurį randu kaskart grįžusi namo, pabėgusi iš kovos lauko darbe 🙂 tai Tadas, kuris padeda kurti tą ramybę, kuris palaiko ir tiki. Jis – mano stiprybė. Ačiū TAU už tai! :*

Beje, aš be savo desertų gyvenu nuo ketvirtadienio… jei atvirai, tuoj išprotėsiu! Pirmą kartą taip laukiu naujos darbo savaitės 😀 jau matau ir jaučiu, kaip geriu gardžią kavą desertinėje ir valgau kokį nors tobulą, šokoladinį desertą! Pradėsiu nuo tradicinio, bet būtinai užbaigsiu dieną kuria nors naujiena 🙂

Kas su manim kavos??

Gražaus sekmadienio vakaro! Tikiuos šiame įraše perskaitėte ką nors naujo ir tai buvo naudinga 🙂

Jūsų Liu :*

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: